Laat je om de tuin leiden….

want die zal straks heel aardig zijn om te zien…

Dit komt uit de projectinformatie van BRO en heb ik via via (ik hou me aanbevolen!) toegezonden gekregen:

Ontwerp daktuin Westerhaghe, Rijnsburg

In 2003 heeft BRO een ontwerp beeldkwaliteitsplan opgesteld voor het woongebied Westerhaghe. Op basis van dit beeldkwaliteitsplan is een architectonisch ontwerp voor de woontorens aan de Sandtlaan en een ontwerp voor de daktuin gemaakt. Door aanpassingen in de woontorens, met name de entree naar de parkeergarage en het parkeerdek, is de vorm van de daktuin veranderd.

De gemeente Katwijk vroeg ons een ontwerp te maken voor deze daktuin.

De daktuin is opgebouwd uit vier plateaus die onderling in hoogte verschillen. Vanaf de straat kom je met een trap of hellingbaan op het tweede niveau. Hier bevindt zich een speelplein met een bomendak. Op het middenniveau ligt een vaste plantentuin. Vanuit deze tuin kan men door middel van trappen naar het laagst gelegen niveau: het plateau aan het water. Via dit plateau komt men op een wandelroute langs het additioneel kanaal.

Het hoogste niveau is het werkelijke dek. De hier gelegen parkeerplaatsen voor bezoekers en de entrees naar de woningen worden omzoomd door haagblokken. Centraal op het dek ligt een heuvelachtig gazon, waarop meerstammige krenten staan. Op de koppen van de parkeerhoven zijn zitplekken gemaakt. Vanaf deze plekken kan men naar buiten kijken en genieten van de levendigheid in de buurt of van de rust van het water.

Drie van deze plekken zijn voorzien van een lange, brede bank. Een begroeide pergola zorgt voor extra beschutting en intimiteit. Op de andere twee plekken staan plantenbakken met buxusbollen en grote picknicktafels.

Deze terrassen zijn uitermate geschikt om s middags te lunchen of s avonds barbecuen met medebewoners.

De tuinplateaus zijn met elkaar verbonden door trappen en hellingbanen. De trappen zijn aan weerszijden voorzien van robuuste trapwangen. Elk niveau biedt ruimte om te zitten en te genieten van de tuin of het water.

Tijdens het ontwerpproces is continu nauw overleg gevoerd met de gemeente, de woningbouwvereniging ‘Spirit’, de bouwkundig architect en de technisch specialist die het bestek voor de daktuin maakt. Bouwkundige aanpassingen  zowel vanuit de architectuur als vanuit het tuinontwerp zijn zo op een goede manier opgelost.

Daktuin

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s